Diğer adıyla kabızlık, bağırsak hareketlerinin yavaş olması sebebiyle haftada üç veya daha az sayıda dışkılama durumuna verilen isimdir. Dışkılama güçlüğü, dışkının tam boşalamaması, ağrılı dışkılama ve şişkinlik gibi olumsuz durumlara yol açan kabızlık, bağırsak bozuklukları arasında yaygın olarak ortaya çıkmaktadır. Kabızlık bazen tıkayıcı tipte bazen de bağırsak hareketlerinde yavaşlama olarak görülebilmektedir.Kabızlık genellikle pelvik taban kaslarının fonksiyon bozukluğunda karşılaştığımız bir durumdur ve pelvik tabanı düzelttiğimizde kendiliğinden düzelir.
Genelde kabızlıkta sert dışkılama, dışkılama sayısında azalma, yoğun ıkınma gerekliliği, tam boşaltamama, dışkılama sırasında vajina veya anüs çevresine parmakla bası yapma görülür.
Kabızlık çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Beslenme alışkanlıkları veya bozukluları, dışkılamayı erteleme, nörolojik problemler, sistemik problemler, yetersiz bağırsak hareketi veya pelvik taban kaslarının dışkılamaya uyumunun azalması gibi nedenlerle oluşabilir. Kabızlıkta ve kabızlığın sonucu ortaya çıkan durumlarda öncelikle konservatif tedavi uygulanmaktadır.
Her tuvaletten sonra dışkınızın şeklini kontrol etmeniz gerekir. Normal dışkı tip 3 ve tip 4’tür. Tip 1-2 kabızlığı, tip 5-6 yetersiz lif alımını, tip 7 ise inflamasyonu gösterir.
Kabızlıkta en sık yapılan yanlış, güçlü bir şekilde ıkınmaktır. Ikındığımızda pelvik taban kasları kasılır ve anüsü kapatır. Kapanmış bir anüsle dışkılamak ise neredeyse imkansızdır. Ayrıca ıkınmanın alışkanlık haline gelmesi pelvik taban kaslarının fonksiyonunu daha da bozacak ve kabızlığı artıracaktır.
Kabızlık sonucu hastalarda idrar kaçırma, idrar yolu enfeksiyonu, dışkı kaçırma, anal çatlak (fissür) veya hemoroid oluşabilir. Ayrıca kabızlıkta solunum da etkilenecektir, bu da efor sırasındaki hayat kalitesini düşürecektir.
Anal fissür; anüs (makat) bölgesini örten deride ağrı, kanama ve kaşıntıya yol açan küçük bir yırtıktır (çatlaktır). Fissür genellikle bir kabızlık dönemini izleyerek oluşur. Ender olarak bir ishal atağını takiben de oluşabilir. Sert, kuru (taş gibi) bir dışkının zorla anal kanaldan (makattan) geçmesi sırasında bu bölgede yırtık oluşur. Genelde fissür yüzeyel olarak başlar ve hızla iyileşir. Bazen derinleşip kaslara kadar ulaşabilir. Anal fissür tedavisinde öncelikle ameliyatsız tedavi seçenekleri uygulanmalıdır. Bunun için de öncelikli hedef kabızlığın tedavi edilmesidir.